Alcoi firma amb el Ministeri el protocol que convertix al municipi en model per a desenvolupar l’Agenda Urbana

L’acte ha tingut lloc en la seu de la Subdelegació de Govern a Alacant i ha estat presidir pel ministre José Luis Ábalos. L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés ha acudit juntament amb el vicealcalde, Jordi Martínez

L’Ajuntament d’Alcoi ha signat aquest divendres amb la Secretaria General d’Agenda Urbana i Vivenda del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el protocol general d’actuació que convertix a esta localitat en pilot de l’Agenda Urbana Espanyola.

La firma ha tingut lloc en la seu de la Subdelegació de Govern d’Alacant i han assistit el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos; el secretari general d’Agenda Urbana, David Lucas; la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero; i la subdelegada del Govern en la província d’Alacant, Araceli Poblador. Per part de l’Ajuntament d’Alcoi han acudit l’alcalde Antonio Francés i el vicealcalde, Jordi Martínez.

Segons ha destacat Francés, “la signatura d’aquest protocol d’actuació ens permet avançar cap al nostre objectiu d’aconseguir una ciutat més integrada i sostenible, alhora que millora el nostre posicionament per a captar nous fons europeus amb què portar endavant aquest procés de transformació”.

Segons Toni Francés, “convertir Alcoi en un dels municipis pilot de la província d’Alacant per desenvolupar l’Agenda Urbana Espanyola és, a més, una nova mostra de la confiança depositada pel Ministeri en la nostra ciutat i en les estratègies plantejades per l’Ajuntament d’Alcoi”.

Per part seua, el ministre Ábalos ha reconegut l’àmplia experiència d’Alcoi en la planificació estratègica i ha posat en valor els treballs realitzats en els últims sis mesos en el seu Pla d’acció Local.

Signatura del conveni que converteix a Alcoi en ciutat pilot de l'Agenda Urbana | Firma del convenio que convierte a Alcoy en ciudad piloto de la Agenda Urbana
Signatura del conveni que converteix a Alcoi en ciutat pilot de l’Agenda Urbana

Al costat d’Alcoi hi ha altres quatre ciutats de la Comunitat Valenciana (Castelló, València, Torrent i Alacant, que también ha firmat hui el protocol d’adhesió) que s’han postulat com a projectes pilot de l’Agenda Urbana Espanyola.

Instrument eficaç

En aquest context, el ministre ha reivindicat la implantació de l’Agenda Urbana perquè porta a garantir el dret a l’habitatge, a fomentar la cohesió social, a impulsar una mobilitat sostenible i vertebradora, a regenerar espais urbans i a rehabilitar el patrimoni arquitectònic.

Finalmente, per a Ábalos, l’Agenda Urbana és l’instrument més eficaç per a conjugar les aspiracions econòmiques dels ciutadans amb la justícia social i la qualitat de vida i per a créixer amb equitat i de manera sostenible.

L’Agenda Urbana Espanyola és el full de ruta que marca l’estratègia i les accions a dur a terme fins a 2030 amb l’objectiu de fer dels pobles i ciutats del nostre país àmbits de convivència amables, acollidors, saludables i conscienciats. Aquest pla estratègic, en sintonia amb les directrius de la nova Agenda Urbana de les Nacions Unides i l’Agenda Urbana per a la Unió Europea, oferix als municipis espanyols un decàleg d’objectius estratègics que despleguen, al mateix temps, un total 30 objectius específics i 291 línies d’actuació.

A partir d’aquest document, el consistori alcoià ha estat treballant durant els últims mesos de forma transversal i coordinada en l’elaboració del seu propi Pla d’Acció. Este perseguix unes metes amb què la ciutat està plenament identificada i familiaritzada, perquè les desenvolupa des de fa anys, mitjançant eines com el Pla Director Smart City, el Pla Estratègic 2020-2025 o l’Estratègia de Desenrotllament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), que suposa una inversió de 20 milions d’euros, cofinançats al 50% per la Unió Europea.