Alcoi trau al carrer les accions de participació ciutadana per a completar l’Agenda Urbana

Del 19 de juny al 9 de juliol s'organitzaren diverses activitats en diferents punts de la ciutat per a recollir les propostes de veïns i veïnes a aquest document estratègic

La participació ha estat fonamental en el procés d’elaboració de l’Agenda Urbana d’Alcoi. El procés perquè la ciutadania completara amb les seues aportacions el pla d’acció de l’Agenda Urbana es va traslladar al carrer durant els mesos de juny i juliol, amb la celebració de diverses accions en diferents punts de la ciutat.

La primera va correspondre a l’àmbit de l’escena urbana i la mobilitat sostenible. Va tindre lloc el 17 de juny a la plaça de La Rosaleda, on es col·locaren dos panells.

En el primer d’ells es disposava d’un mapa de la ciutat i les persones havien de marcar quins són els seus principals itineraris per a desplaçar-se en trajectes intraurbans.

El segon panell s’orientà a rebre propostes de la ciutadania al voltant de dues preguntes sobre com reduir les emissions de gasos contaminants a Alcoi i què fer per a millorar el desplaçament sense vehicle privat per dins de la ciutat.

Medi Ambient i millores urbanes

Diumenge, 19 de juny, l’acció es traslladà al barri de Batoi, entre el final del mercat ambulant i l’inici de la via verda.

Es tractà d’una activitat de carrer dirigida a tots els públics per tal de recollir aportacions sobre com millorar la ciutat en tot allò relacionat amb el Medi Ambient. Així es va instal·lar un mural de propostes orientat en dos blocs.

El primer estava dedicat a propostes per a reverdir la ciutat (combatre les illes de calor que provoquen les ciutats, amb projectes com Green Urban Center i la creació de mini boscos mediterranis en zones urbanes i periurbanes). El segón era sobre transformacions per a reduir els efectes de gasos hivernacles.

D’altra banda, el 30 de juny es recolliren idees sobre quins aspectes es poden millorar de la ciutat en un dels accessos a la plaça de Dins. Es va presentar amb el nom “prioritzem” i es tractà d’una activitat de dinamització de carrer mitjançant la qual es presentaven els diversos objectius específics de l’Agenda Urbana Espanyola per tal d’establir una priorització d’actuació fruit del consens ciutadà.

Les possibles opcions, representades amb tres colors diferents, eren poc prioritari (roig), prioritari (groc) i molt prioritari (verd).

A més, del 4 al 9 de juliol al matí, es realitzaran entrevistes de Participació aleatòries en la Zona Nord. Amb una mostra no predefinida es pretenia obtindre informació sobre hàbits de consum i economia circular.

Les persones tècniques (correctament identificades) s’aproximaven a la ciutadania per a realitzar una sèrie de preguntes (obertes i tancades) relacionades amb els seus hàbits de consum i de gestió/reciclatge de residus.

Les entrevistes eren, per tant, aleatòries i anònimes, amb una durada inferior als cinc minuts aproximadament.

Mercat de les idees i enquestes

Entrevista aleatòria en la Zona Nord dins del procés de participació
Entrevista aleatòria en la Zona Nord dins del procés de participació

Finalment, el 8 de juliol s’organitzà a la plaça Pintor Gisbert (Parterre) un «mercat de les idees».

Un mercat és un lloc on es compren i venen mercaderies de diferents tipus, no importa qui eres sinó el que pots aportar o adquirir.

A més, el mercat és un lloc en el qual exposar el teu “producte” per a poder ser vist per la resta. En aquesta línia es va dur a terme un “Mercat de les idees” de forma transversal per a aportar idees a l’Agenda Urbana d’Alcoi.

Aquesta activitat va fer del carrer un lloc en el qual la ciutadania podia aportar els seus punts de vista a través de propostes escrites i exposades per a millorar l’Agenda Urbana i així el futur de la ciutat.

Les idees es van penjar amb unes agulles en uns fils a manera de roba estesa.

Mercado de las ideas en el Parterre | Mercat de les idees al Parterre
Mercado de las ideas en el Parterre | Mercat de les idees al Parterre

Segons apuntà la regidora de Democràcia Participativa, Teresa Sanjuán, “amb aquestes accions, els alcoians i alcoianes tenen l’oportunitat de donar les seues opinions i oferir la seua visió sobre com volen que millore la ciutat, unes propostes que, al mateix temps, considerem fonamentals per a completar aquest full de ruta que és l’Agenda Urbana”.

Aquest cicle participatiu va tindre lloc després que finalitzaren les sessions específiques celebrades en el saló de plens del consistori.

En elles es va citar a les associacions de veïns, així com a agents implicats en el desenvolupament econòmic i empresarial, l’habitatge, el sòl i els recursos naturals.