Zona de Baixes Emissions

El Programa d’ajudes per a municipis per a la implantació d’una zona de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà compta amb el suport del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – Next Generation

Ajuda concedida2.670.098,16 euros
Procedència dels fonsEl Programa d’ajudes per a municipis per a la implantació d’una zona de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà compta amb el suport del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – Next GenerationEU
Objectius Estratègics5. Afavorir la proximitat i la mobilitat sostenible
5.1 Afavorir la ciutat de proximitat
Descripció Comporta una sèrie de mesures que tracten de reduir la dependència del vehicle privat en els desplaçaments urbans. Són actuacions que ajuden a reduir les emissions de gasos o la contaminació acústica, la qual cosa suposa una millora en la salut de la ciutadania, un reforçament de la seguretat i un repartiment equitatiu de l’espai públic

Al febrer de 2022, Alcoi aconseguia una subvenció de 2.670.098,16 euros del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà a les ciutats espanyoles.

Arran de la Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica, totes les ciutats espanyoles de més de 50.000 habitants han d’implantar una zona de baixes emissions (ZBE), limitant l’entrada de vehicles contaminants en una àrea considerable de la mateixa ciutat.

Amb anterioritat a aquesta Llei, des de l’Ajuntament d’Alcoi s’han implantat mesures ‘acord amb aquesta, entre les quals es troben la conversió en zona de vianants del centre, creació d’un eix ciclopeatonal, o mesures per a fomentar la mobilitat sostenible.

Roda de premsa de la consecució d’ajudes per a la Zona de Baixes Emissions

Objectius

Ara, la ciutat fa un pas més per a la creació de la seua Zona de Baixes Emissions gràcies a aquesta subvenció europea de 2,7 milions d’euros que servirà per a iniciar projectes nous i per a recuperar part de la inversió municipal en alguns ja realitzats.

En aquest sentit, les seues metes estan alineades amb diversos objectius estratègics de l’Agenda Urbana d’Alcoi, (especialment amb els OE 5, 1, 2 i 3), el Pla d’Acció dels quals ha sigut aprovat en 2022 i es troba actualment en fase d’implementació, en ser Alcoi una de les ciutats pilot triades pel Govern central.

Accions

Documentació