L’Ajuntament d’Alcoi presenta el Pla d’Acció de l’Agenda Urbana

Compta amb 44 actuacions i 13 projectes estratègics a desenvolupar fins a 2030

L’Ajuntament d’Alcoi ha presentat aquest dijous en roda de premsa el Pla d’Acció de l’Agenda Urbana.

El document, en el qual han estat treballant durant els últims mesos els diferents departaments municipals i que ha comptat amb la col·laboració ciutadana, serà elevat a ple extraordinari divendres 9 de setembre per a la seua aprovació per part de la Corporació Municipal.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha destacat la importància d’aquest full de ruta que planificarà l’estratègia de ciutat a desenvolupar fins a 2030.

En primer lloc, Francés ha subratllat que Alcoi ja venia avalat per reeixides experiències en aquest àmbit, amb projectes com el Pla Estratègic 2019-2025, l’EDUSI-Alcoidemà, el Pla Director de Smart City o el Pla de Sostenibilitat Turística. Per això va ser triada com a ciutat pilot pel Ministeri per a elaborar l’Agenda Urbana, en la qual es recullen i ordenen els projectes a desenvolupar fins a 2030, seguint els 10 Objectius Estratègics de l’Agenda Urbana Espanyola.

Alcoi ja venia avalat per reeixides experiències en aquest àmbit, amb projectes com el Pla Estratègic 2019-2025, l’EDUSI-Alcoidemà, el Pla Director de Smart City o el Pla de Sostenibilitat Turística.

Així mateix, Francés ha apuntat que aquest document serà imprescindible per a qualsevol municipi que vulga accedir en un futur a Fons Europeus, més enllà dels Next Generation que s’han posat en marxa per a pal·liar els efectes de la pandèmia de coronavirus.

El fet que Alcoi siga pionera en l’elaboració i implementació de l’Agenda Urbana situa a la ciutat en una posició molt avantatjosa per a optar a aquest finançament, que pot complementar-se amb altres subvencions. “Si alguna cosa està demostrant aquest Govern és la seua capacitat per a acudir a les diferents Administracions per a poder executar projectes molt ambiciosos amb el menor cost possible per als alcoians i alcoianes”, ha dit.

Fins al moment, ja s’han rebut prop d’11 milions de Fons Europeus Next Generation per a posar en marxa alguns dels projectes recollits en l’Agenda Urbana i l’objectiu és superar els 20 milions, ha afegit l’alcalde.

Actuacions

Per part seua, el vicealcalde Jordi Martínez ha destacat que en el Pla d’Acció es recullen 44 actuacions, de les quals sobreïxen 13 com a projectes estratègics.

Tots ells estan agrupats segons l’Objectiu Estratègic de l’Agenda Urbana Espanyola al qual contribueixen i que marcaran una estratègia de ciutat que es recolza en aspectes mediambientals, econòmics i socials.

Entre els projectes destaquen alguns com la creació de Via Parc, la implantació d’una Zona de Baixes Emissions o la regeneració de barris vulnerables.

Per últim, cal destacar altres actuacions de rehabilitació arquitectònica i eficiència energètica, la renaturalització de diferents zones de la ciutat, programes d’Acció Social, la rehabilitació dels antics jutjats d’Al-Azraq per a destinar-los a Serveis Socials, plans de dinamització turística o d’impuls comercial o accions per a fomentar l’accés a l’habitatge, entre molts altres.